JARDI DĀRZI    KĀDU SILTUMNĪCU IZVĒLĒTIES?
Alumīnija stikla siltumnīca

KĀDU SILTUMNĪCU IZVĒLĒTIES?

Siltumnīcas izvēle var būt gana grūts uzdevums, jo vispirms ir jātiek skaidrībā ar plašo ražotāju un piegādātāju klāstu, jāsalīdzina dažādi modeļi, konstrukcijas, izmēri un cenas.
Šajā rakstā sniegsim ieskatu par populārākajiem siltumnīcu veidiem, kas ir pieejami Latvijas siltumnīcu tirgū.

SILTUMNĪCAS FORMA UN STILS

 

  • Bieži redzamās formas mazos dārzos ir pusapaļās cinkota metāla – polikarbonāta siltumnīcas, arī plēves siltumnīcas, kas pamatā tiek izmantotas dažādu siltumnīcu kultūru audzēšanai.
  • Siltumnīcas ar koka karkasu parasti tiek ražotas kā divslīpu jumta konstrukcijas, verandas tipa konstrukcijas pie mājas sienas, arī liektas formas
  • Alumīnija – stikla siltumnīcas ir pieejamas dažādas formas – brīvi stāvošas divslīpu vai vienslīpu jumta konstrukcijas, T-veida formas oranžērijas, verandas tipa konstrukcijas pie mājas sienas, kvadrātveida formas modeļi un citi. Mūsu pārstāvētais Beļģu ražotājs Janssens papildus katram siltumnīcas modelim piedāvā izvēlēties alumīnija profilu krāsu, kā arī dažādas stila iespējas:
    • Victorian šaurie stikli – ienesīs Jūsu dārzā ainavisko angļu stila noskaņu. Īpaši iesakām dārziem ar apstādījumiem brīvā plānojuma jeb angļu stilā.
    • Retro stila dekoratīvie paneļi – šis ir īpašs Janssens piedāvājums gardēžiem, kas piešķirs dārza telpai mazliet aizgājušu laiku raksturu.
    • Mur paaugstināts siltumnīcas pamats – izvēloties paaugstinātā pamata dekoratīvo apdari, iespējams pieskaņoties citām būvēm Jūsu dārzā.

            T-VEIDA FORMA

MUR PAAUGSTINĀTA PAMATA SIENA

MODERNA VIESLĪPU JUMTA KONSTRUKCIJA

RETRO STILA PANEĻI

 

RAŽOŠANAS LAIKS

Vieglās formas polikarbonāta un plēves siltumnīcas standarta izmēros (2x3m, 4x6m utml.) visbiežāk ir pieejamas Latvijas piegādātāju noliktavās un ir nopērkamas uzreiz.

Savukārt izvēloties alumīnija – stikla konstrukcijas, var nākties gaidīt no viena līdz trim un pat sešiem mēnešiem, atkarībā no sezonas. Ņemot vērā to, ka šādas konstrukcijas Latvijā netiek ražotas, tās tiek pasūtītas no ārvalstu ražotājiem – Beļģija, Vācija, arī Lietuva u.c. Siltumnīcas tiek ražotas pēc pasūtījuma. Beļģu ražotājs Janssens piedāvā standarta modeļu klāstu ar noteiktu komplektāciju, kas ir pieejami salīdzinoši ātri, šobrīd viena mēneša laikā. Individuāla pasūtījuma modeļiem šobrīd gaidīšanas laiks ir ap trim mēnešiem. Vēlāk pavasarī un vasaras sezonā, ņemot vērā lielo pieprasījumu, ražošanas laiks ir garāks. Marta beigas un aprīļa sākums ir pēdējais brīdis pasūtīt siltumnīcu, ja vēlies jau šogad izaudzēt tomātus un gurķus.

SILTUMNĪCAS PIELIETOJUMS

Klasiski siltumnīcas tiek izmantotas dažādu siltumnīcu kultūru audzēšanai – gurķi, tomāti, salāti u.c. Šādam nolūkam var izvēlēties gan lētākos, gan dārgākos risinājumus, izvērtējot finansiālās iespējas un nepieciešamo konstrukcijas ilgmūžību. Ja dārzā ir paredzēta atsevišķa saimniecības zona, kas ir nodalīta no pārējās dārza telpas, tad šajā gadījumā vizuālais izskats ir sekundārs un būtiski ir, lai siltumnīca pildītu savu pamatfunkciju. Tomēr aizvien vairāk cilvēki cenšas apvienot patīkamo ar lietderīgo.

Oranžērijas tipa siltumnīcas tiek izmantotas gan kā dārza lapenes, kurās baudīt dārzu visos tā gadalaikos vienlaikus audzējot tomātus, gurķus, vīnogas un citas kultūras podos vai daļā siltumnīcas ierīkojot paaugstinātas dobes. Šāds audzēšanas veids ir piemērots tiem, kas vēlas izaudzēt tieši tik daudz, lai pietiktu svaigi dārzeņi ikdienas salātiem. Saimniecēm, kas gatavo konservus ziemas krājumiem, droši vien ar dažiem stādiem podos būs par maz. Šādas lapenes tipa siltumnīcas – oranžērijas, ņemot vērā to lietošanas mērķi, nebūtu slēpjamas dārza tālākajā stūrī, tādēļ šeit ļoti svarīgs ir vizuālais izskats.

Beļģu ražotājs Janssens jau vairāk kā 75 gadus piedāvā elegantas un ļoti izturīgas alumīnija – stikla konstrukcijas. Tās ir pieejamas dažādos izmēros un formās – brīvi stāvošas divslīpu vai vienslīpu jumta konstrukcijas, T – veida formas oranžērijas, verandas tipa siltumnīcas pie mājas sienas, kvadrātveida un katedrāles formas modeļi un citi. Modeļi ir pieejami sākot no vien 3,8 kv.m. līdz pat milzīgām konstrukcijām 100 kv.m. un vairāk.

Iespējami dažādi siltumnīcu interjera risinājumi:

 

SILTUMNĪCAS PAMATS UN INTERJERS

  • Vieglās konstrukcijas siltumnīcas tiek novietotas uz grunts, speciāla pamatu betonēšana visbiežāk nav nepieciešama, ir jāseko ražotāja sniegtajām instrukcijām. Šādās siltumnīcās visbiežāk tiek veidotas dobes, kuras papildus ērtībai var veidot ar atbalsta sienām, var veidot paaugstinātās dobes, izmantojot plastmasas vai koka risinājumus, taku segumam var izmantot agrotekstilu, bruģakmeni, betona plāksnes u.tml.
  • Alumīnija (arī koka) konstrukcijas ar stikla pārklājumu (vai daļēju polikarbonāta pārklājumu) ir ļoti smagas, piemēram ~20 kv. m alumīnija – stikla konstrukcija sver ~900 kg (atkarībā no komplektācijas). Vēlams, ka siltumnīcas uzstādīšanu un montāžu veic pieredzējuši meistari, lai konstrukcija tiktu uzstādīta atbilstoši visām ražotāja instrukcijām, būtu lietošanā droša un kalpotu ilgi. Visbiežāk stikla – alumīnija konstrukcijas uzstāda:
    • Siltumnīcas novietošanas uz grunts, betonējot lentveida vai stabveida pamatus, vai izmantojot skrūvpāļus – šis veids būs piemērots, ja siltumnīca paredzēta galvenokārt audzēšanai. Šādā siltumnīcā iekšā var izveidot paaugstinātas dobes ar taciņām. Dobēm vispraktiskāk ir izmantot WPC (wood plastic composite) dēļus, kas būs ilgtermiņa risinājums, jo materiāls visu laiku būs saskarē ar augsni un mitrumu. Celiņiem var izmantot betona plāksnes, bruģakmeni, āra flīzes u.tml. No kopšanas viedokļa nebūs praktiski siltumnīcas takām izmantot birstošos segumus.
    • Siltumnīcas novietošana uz bruģa vai terases seguma – šis veids būs piemērots tiem, kas kombinē dārza atpūtas vietu ar audzēšanu. Izvēloties segumu, jāņem vērā esošās būves un konstrukcijas dārzā. Ja ir esošs bruģa segums, tad ieteicams siltumnīcai izvēlēties tādu pašu vai līdzīgu bruģakmeni, rakstu. Terases segumam var izvēlēties gan koka, gan WPC (wood plastic composite) terases dēļus. Pamata segumam vajadzētu izvirzīties vismaz par 20 cm ārpus siltumnīcas perimetra, taču tas var arī būt lielāks un kalpot, kā papildus āra atpūtas zona. Izvēloties šādu pamatu, siltumnīca tiek uzstādīta uz gatavā bruģa vai terases seguma.
    • Ir iespējami dažādi jaukti risinājumi, piemēram, terases segumā izveidojot iegremdētas dobes. Šādu risinājumu var izveidot visā vai tikai daļā no siltumnīcas. Iespējams daļu no siltumnīcas izklāt ar āra flīzēm un daļā ierīkot paaugstinātas dobes. Risinājumi var būt dažādi, svarīgi ir atrast veiksmīgāko, kas vislabāk atbildīs jūsu lietošanas mērķiem.

SILTUMNĪCA UZ BRUĢA SEGUMA

SILTUMNĪCA UZ TERASES SEGUMA

IEGREMDĒTAS DOBES TERASES SEGUMĀ

IEGREMDĒTAS DOBES TERASES SEGUMĀ

SILTUMNĪCU PAPILDAPRĪKOKUMS UN AKSESUĀRI

www.stiklasiltumnicas.lv piedāvā pilna servisa Janssens stikla – alumīnija siltumnīcu uzstādīšanu un aprīkošanu.

Janssens alumīnija – stikla siltumnīcām ir pieejams ļoti plašs papildaprīkojuma klāsts. Papildu standarta aprīkojumam, ko ir iespējams komplektēt individuāli – jumta un sienas logi, žalūzijas (Luvras stila) sienas logs, bīdāmas vai atveramas durvis, mūsu klienti visbiežāk izvēlas:

  • Logu automātikas – tām nav nepieciešamas baterijas vai elektrības pieslēgums. Tās darbojas ar gāzi, kas karstumā izplešas un atver logu, savukārt aukstumā, gāzei saraujoties, logs automātiski tiek aizvērts. Šo papildaprīkojumu izvēlas visbiežāk, jo tas nav dārgs salīdzinājumā pret ieguvumiem – nav jāuztraucas, ka augi pārkarsīs, ja kādu dienu aizmirsīsi atvērt logus vai dosies atvaļinājumā.
  • Ēnošanas aizkari – tā kā Janssens savām siltumnīcām piedāvā tikai stikla pārklājumu, lai novērstu augu pārkaršanu un izdegšanu, tiek piedāvāti speciāli ēnošanas aizkari. Tie ir arī vizuāli ļoti gaumīgi un iederēsies gan siltumnīcā, gan dārza lapenē.
  • Pazemināts slieksnis ieejas durvīm
  • Moskītu sieti logiem un durvīm
  • Plaukti u.c.

ĒNOŠANAS AIZKARI UN PLAUKTI

JUMTA LOGI AR AUTOMĀTISKIEM ATVĒRĒJIEM

 

Papildus ražotāja piedāvātajam sortimentam, esam sagādājuši solārās laistīšanas sistēmas un lietus ūdens savākšanas mucas, kas gan atvieglo kopšanas darbu siltumnīcā, gan arī ievērojami ekonomē patērēto ūdens daudzumu. Gudrā solārā laistīšanas sistēma nodrošina automātisku laistīšanu, izmantojot saules enerģiju. Sistēma automātiski pielāgo laistīšanas biežumu – jo vairāk saules, jo vairāk laista. Jaunums mūsu sortimentā ir arī pašlaistošie podi, kas ir piemēroti dažādu siltumnīcu kultūru audzēšanai.

PORAINĀ PILIENCAURULE

PILIENLAISTĪŠANA

GUDRĀ SOLĀRĀS LAISTĪŠANAS SISTĒMA

 

Lai padarītu mūsu piedāvātos produktus pieejamākus visiem, piedāvājam pavisam draudzīgas nomaksas iespējas sadarbībā ar elizings.lv.

Ienāc stiklasiltumnicas.lv un izvēlies papildinājumu savam dārzam!

 

JARDI

SIA "JARDI", Reģ.Nr. 52103105721, ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) Nr. SKV-L-2023/17 par atbalsta saņemšanu komersantiem saskaņā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu „Starptautiskās konkurētspējas veicināšana”
SIA "JARDI", Reg. No. 52103105721, has concluded agreement with the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) no. SKV-L-2023/17 about receiving support for merchants under the European Regional Development Fund project "Promoting International Competitiveness"