JARDI DĀRZI    DĀRZU MODES TENDENCES 2024
Dārza dizains ar zālienu un apstādījumiem, un terase pie mājas.

DĀRZU MODES TENDENCES 2024

Arī mūsu dārzos vērojamas dažādas modes tendences, kas mainās laika gaitā, taču ir arī tādas, kas būs kā klasiskas vērtības un vienmēr pieprasītas. Šajā bloga rakstā apskatīsim tās, kas, mūsupāt, visspilgtāk ataino 2024. gada stilu mūsu klientu dārzos.

 

Sikla pirts uz koka terases ar dušu

APSTĀDĪJUMI

Podi, kastes un dažādas alternatīvas dobēm – skaists akcents mūsdienīgā dārzā. Daudz tiek izmantotas sīpolpuķes – papildinot stādījumus dobēs un podos, lai jau agri pavasarī dārzā ienestu krāsas. Aktuāli arī pavisam lieli podi dažādiem akcentaugiem dārzā, uz terases, lapenēs. Dažādi lapu krūmi, piemēram, korintes, rododendri, rozes un citi košumkrūmi var tikt stādīti podos. Tajā pašā laikā mūsu dārzos ienāk vieglums ar gaisīgiem graudzāļu un ziemciešu stādījumiem, kā arī lapu koku un krūmu apstādījumiem, nomainot mūsu klimata apstākļiem tik ierastos skujeņus. Galu galā ziemā dekoratīvi ir ne tikai skujkoki – mācāmies saskatīt skaistumu krāsainajās lapās rudenī un vēlāk kailajos koku zaros gada tumšajos mēnešos iekarinām gaismas virtenes, padarot dārzu omulīgāku.

 Rožu krūmu apstādījumi dārzā.

KONTRASTI

Vienkāršs un moderns dizains turpina būt populārs. Šis stils ietver tīras līnijas, minimālus dekorus un izteiksmīgus augus, kas piešķir dārzam eleganci. Betons, koks un metāls joprojām ir materiāli, ar ko spēlēties āra telpā, ienesot tajā jaunas vēsmas. Vai tā būtu koka pergola ar apzaļumotu terasi, metāla konstrukcijas stikla siltumnīca dažādām augu kultūrām vai pārnēsājamā ugunskura vieta ģimenes vakariņām dārza zaļajā zonā – padari savu atpūtas zonu pievilcīgāku, izmantojot kontrastus.

 

Akmens dārzs ar baseinu

Pagalmā tiek kurināts pārvietojamais grils.

SASKAŅA AR APKĀRTĒJO VIDI

Uz dārzu skatāmies kā mūsu apkārtējās vides turpinājumu. Vērojam, kādi augi sastopami mūsu apkārtējā vidē un ienesam tos arī savā dārzā. Dekorativitātei varam spēlēties ar dažādām  šķirnēm un augu variācijām. Izvēloties vietējos augus, kas ir pielāgoti konkrētajai klimatai zonai un augsnes tipam, augi var būt izturīgāki pret slimībām un dažādiem kaitēkļiem, kā arī prasa mazāk ūdens un kopšanas. Atdarinot dabīgo ainavu un imitējot reljefu, piemēram, veidojot klinšu, kāpu vai akmens dārzus vai dabisku ūdenstilpņu izveidošanu, var radīt dabiskas dzīvesvietas dažādiem kukaiņiem, putniem un citiem faunas pārstāvjiem. Šādi dārzi kalpo kā zaļi patvērumi ne tikai mums, bet veicina arī biodaudzveidību, ko mūsdienās ir tik ļoti svarīgi atbalstīt.

 

Dārzs ar savvaļas augiem un šūpuļtīklu.

TEHNOLOĢIJAS DĀRZOS

Nu jau vairs nav nekāds jaunums un arvien vairāk tehnoloģiju tiek integrētas arī dārzu dizainā, lai uzlabotu dārza kopšanas un augu audzēšanas efektivitāti. Ekonomiski izdevīgi ilgtermiņā ir iegādāties dažādas gudrās tehnoloģijas, piemēram solāro laistīšanas sistēmu siltumnīcai, kas izmanto saules un lietus ūdens enerģijas avotu. Automatizētā mauriņa laistīšanas, pagalma apgaismošanas, kā arī dārza monitorēšanas un aprūpes sistēma atvieglos ne tikai Tavu darbu, bet ietaupīs tik dārgo laiku, ko tā vietā vari pavadīt ar sev tuvajiem.

 

Gudrā laistīšanas sistēma zālājam.

ILGTSPĒJĪGS DĀRZA DIZAINS

JARDI dārzos ilgtspēja vienkāršiem vārdiem nozīmē “strādāt saimnieciski”, jeb pārdomāti izmantot dabas dotos resursus. Mūsdienīgs cilvēks apzinās, ka materiālu pārstrāde un atkārtota izmantošana dārza dizainā ir pārliecinošs solis pretī ilgtspējībai, samazinot atkritumu apjomu un veicinot resursu efektīvu izmantošanu. Atkārtoti dārzā varam izmantot dažādus priekšmetus, piemēram olu kastītes sēklu sēšanai, izmantot akmentiņus vai bojātus keramikas podus, lai izklātu jaunus podus labākai augsnes ūdens drenāžai. Dārznieki stādaudzētavās vienmēr priecāsies, ja atgriezīsiet izlietotos augu plastmasas podiņus. Var izvest lieko grunti pec iespējas tuvāk objektam vai atrast tai vēl kādu citu pielietošanas veidu. Varam atbalstīt vietējos ražotājus, veicot materiālu un stādu piegādes, kā arī ierīkojot dobes un stādot augļu kokus – noraktās velēnas var ievietot bedres apakšā, krietni ietaupot melnzemes apjomu. Šie ir tikai daži no mazajiem soļiem, ko varam darīt ikdienā, lai radītu ilgtspējīgu vidi skaistā dārzā. Lai skaisti dārzi!

 

JARDI

SIA "JARDI", Reģ.Nr. 52103105721, ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) Nr. SKV-L-2023/17 par atbalsta saņemšanu komersantiem saskaņā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu „Starptautiskās konkurētspējas veicināšana”
SIA "JARDI", Reg. No. 52103105721, has concluded agreement with the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) no. SKV-L-2023/17 about receiving support for merchants under the European Regional Development Fund project "Promoting International Competitiveness"